ВијестиУченици

Лијепо понашање – Бонтон за тинејџере

Бонтон (фр. Bon Ton што значи добар тон) је књига или кодекс понашања којег би се требао придржавати сваки припадник друштва. Бонтони нас уче како се треба понашати, изражавати, изгледати , комуницирати, гестикулирати и др. у готово свакој ситуацији. Бонтон најстроже осуђује вријеђање, псовање и физичко обрачунавање. Постоје и специјализирани бонтони чији је садржај усмјерен на поједину ситуацију, нпр. Бонтон у ресторану или Бонтон у казалишту. Међутим, правила понашања нису у свим регијама свијета иста, стога нису ни сви бонтони исти.

Особе које не познају бонтон, или га се не придржавају, нису прихваћене у свим друштвима те се сматрају непристојнима и лоше одгојенима.

Обзир према правима и осјећајима других није само основно правило понашања код куће, на јавним мјестима и у друштву, него је то и темељ на коме је изграђен цјелокупни друштвени живот.

Лијепо понашање има сврху да нам омогући да се пријатно осјећамо у друштву, али и да не узнемиравамо друге непристојношћу. Кад правила бонтона превладају у друштву, постају заштита од неотесаних и непристојних људи. Да би се то постигло, потребно је подићи људску свијест на виши ниво. Основе бонтона стичу се у породици, а усавршавају у школи и у контакту са другим људима. Раније су дјевојке ишле у женске школе где су имале бонтон као посебан предмет, али то је данас ријеткост. Оно што нам данас нуде васпитне и друштвене установе и средства јавног информисања не постиже жељене ефекте и многе норме културног понашања су изгубиле смисао. Данас нажалост слабо ко придаје пажњу бонтону и његовом значају за друштво.

Временом се прилично промјенила и комуникација између особа мушког и женског пола. Поред тога што је то омогућило већу слободу и блискост јавиле су се и многе замјерке.

Младићима се највише замјера бахатост, јавно понижавање и исмијавање других, добацивање на улици, то што се не понашају као каваљери, мачо став, шовинизам.

Дјевојкама се замјера оговарање, непоштовање себе, слободно понашање, оптерећеност изгледом.

Генерално и једним и другим се замјера конформизам, псовање и вулгарност, подјелу људи на основу материјалних могућности, склоност предрасудама, отуђеност од религије, незрелост и претјеривање, некултуру, превелику употребу алкохола. Пред вама је увид у то шта људима око вас смета. Ваша је одлука да ли ћете пристати да радите на себи и покушати да искоријените мане. Запамтите да се други опходе према вама онако како и ви према њима,зато будите фини и дозволите другима да буду фини према вама..

извор: Фацебоок – Бонтон у нашем друштву

Осим пронађеног текста на Фацебоок групи (локација Тузла) нудимо Вам и Бонтон за тинејџере са .хр домене 🙂 или :(.

Лијепо понашање има своја правила и она јесу ЗЛАТНА!!!