Ваннаставне активностиВијестиСавјет ученика

Дан средњошколаца

Дан средњошколаца је активност која има дугу традицију обиљежавања. Давне 1939. године, 28. октобра, на годишњицу Чехословачке независности од Аустро-Угарске, полиција је ранила студента медицине, који је душу испустио у болници 11. новембра.
Студенти су одувијек били слој друштва који је захтијевао промјене, бунио се против неправде и желио боље услове за живот. Једна таква борба резултирала је смрћу Јана Оплетала. Након његове смрти нацисти предузимају драстичне мјере; сви чешки факултети и високошколске установе су затворни, више од 1200 студената је одведено у логоре, а 17. новембра убијено је 9 студената и професора. Управо тај дан је изабран за Међународни дан средњошколаца у знак сјећања на ове жртве.
Средњошколци широм Европе узели су 17. новембар као њихов међународни дан – дан поштовања ученичког, прије свега средњошколског, активизма. Овај дан је први пут обиљежен 1941. год. у Лондону, а традиција се задржала захваљујући омладинским организацијама из Европе које су са средњошколским покретима преговарали да Уједињене нације коначно препознају важност овог дана.

И ове године Дан средњошколаца у нашој школи је обиљежио Савјет ученика. Чланови Савјета ималу су испланиран програм који је обухватао: окупљање чланова Савјета, улична штења од школе до града, флешмоб („залеђивање“), остављање порука средњошколаца по граду на увид свим грађанима и кратка презентација о овом дану и његовом смислу у амфитеатру школе. Савјет ученика је прво организовао шетњу до града, тамо су своје поруке оставили на дрвећу у парку и на градском тргу. На тај начин пролазници могу свакодневно да се осврну на оно што им млади поручују. На аутобуској станици, тачно у 10 сати извели су флешмоб, тј. залеђивање на 5 мин., да би привукли пажњу пролазника на оно што они раде и да би у потпуности приказали свој циљ, а то је спајање прошлости, садашњости и будућности, од дана када се ова акција обиљежава па до данашњих генерација. На овај начин су се присјетили настрадалих студената који си се борили за своја права. Што се одигравало на станици забиљежено је видео записом, на којем се може видјети и неколико збуњених пролазника (видео можете погледати у прилогу). У амфитетару су објаснили смисао овог дана, зашто и од када се он обиљежава. Тамо смо чули пред. Савјета, Магдалену Кушљић, чланове: Оливеру Савић, Игора Радовановића и Сању Јовичић, а техничка подршка био је Бранимир Маслић. Они су свима поручили да знају своја права, али и обавезе. Ни једно ни друго не би требало бити занемарено. Ученици имају право да гласно говоре о проблемима и износе идеје о побољшању услова за учење. Нагласили су да при остваривању својих права не смију угрожавати никога и само задовољни ученици (а и професори) могу имати занимљив и квалитетан живот у школи.