ВијестиСекције

Школска слава – Свети Сава

Све школе у Републици Српској и Српска православна црква прослављају Савиндан, дан утемељивача државе и школства. Свечано је било и у нашој школи. Светосавски програм, послије скраћених часова, почео је у 11 часова. Ученици, чланови драмске, рецитаторске и хорске секције, заједно са професорима, припремили су културно-умјетнички програм. Традиционално,  програм је започео химном Светом Сави у извођењу школског хора. Драмска секција представила се кратким позоришним комадима из живота и дјела овог српског просвјетитеља, као и бесједама и поезијом која је посвећена Светом Сави. Приредби су, поред ученика и професора, присуствовали и представници Општине, црквене заједнице, као и бројни грађани из јавног и привредног живота нашег града. По завршетку приредбе за све запослене у школи и госте припремљен је свечани ручак, који је започео традиционалном светосавском молитвом уз ломљење славског колача. Директорица школе Драгица Ивановић пожељела је добродошлицу свим гостима, те се захвалила свима који су учествовали у реализацији овог програма. Посебно треба истаћи ученике кулинаре и конобаре који су вриједно радили како би припремили цјелокупан славски ручак и послужили госте.

Свети Сава, као школска слава, слави се од 1840. год. гдје је од стране црквене и државне власти проглашен за „патрона свих наших школа“. Све до 1945. славио се Савиндан, а онда је одлуком власти укинут. Као школска слава поново је почео да се слави 1990. године.

Свети Сава био је први српски просвјетитељ и архиепископ, законодавац, књижевник, ходочасник, али прије свега био је утемељивач српске цркве, државе и школства.

Чланови драмске и литерарне секције који су учествовали у реализацији програма:

Славен Жарић, Љубинка Грозданић, Ана Куна, Срђан Шукурма I-3
Јелена Колунија I-4
Дамјан Југовић, Сара Милаковић, Бојана Остојић I-5
Вукашин Живковић II-3
Данијела Стринић II-5
Брнислав Маслић III-3
Дајана Васић, Сузана Галамић III-4

 

IMG_0238IMG_0240IMG_0244IMG_0249savaIMG_024572IMG_0261IMG_0251IMG_0262IMG_0246IMG_0265