ВијестиУченици

Игор по други пут у Петници

Наш ученик, гимназијалац Игор Радовановић боравио је, по други пут, у Истраживачкој станици Петница. Игор је први пут у Петници боравио на зимском семинару из историје у марту мјесецу ове године.  Услов присуствовања љетњем семинару из историје подразумијевао је писање мјесечних и семинарских радова који су вредновани од стране комисије ИС Петница. Наравно, Игор је и овај пут показао велико знање, стручност и љубав према овој науци, што су и препознали искусни научни радници, истраживачи и професори са разних института и факултета. Игор, једини полазник семинара из историје из БиХ,  је у Петници боравио у јуну мјесецу, и итекако је свјестан да, присуством на семинарима, научним камповима и радионицма у ИС Петница, отварају му се велике могућности у његовом даљем бављењу овом научном области.

Игор нам је дочарао радну атмосферу ИС Петница:

Пред мноштвом мугућности

 

У периоду од 18-26. јуна 2016.године присуствовао сам Љетној школи историје у Истраживачкој станици Петница. Услов мог одласка  подразумијевао је писање мјесечника и семинарског рада који су вредновани од стране комисије ИС Петница.

Током боравка у ИС Петница слушао сам предавања на теме:

  • Историјски аргументи у политичкој теорији; др Марко Симендић
  • Шах кроз историју; др Зоран Бајин
  • Политика изградње нације у Југоисточној Европи; др Марко Жиловић
  • Архив и архивска грађа – основни појмови; Иван Хофман дипломирани историчар
  • Живот јусловенских дипломата у иностранству између два свјетска рата; Срђан Мићић
  • Попис „Жртве рата 1941-1945.“ из године као основа за сагледавање  цивила НДХ у логору Јасеновац; др  Драган Цветковић
  • Занатство у средњовјековној Србији : могућности истраживања проф.Александра Фостиков
  • Фото- архив Кабинета предсједника Републике – историјски извори или конструисано свједочаноство социјалистичке Југославије?; проф.Марко Радовановић
  • Зашто историја средњег вијека ? Идеологија, идентитет, сјећање; др Смиља Марјановић Душанић

 

Осим предавања рад у ИС Петница обухватао је посјету Међуопштинском историјском архиву Ваљево, Народном музеју Ваљево, Музеју Првог српског устанка Ваљево и многобројним историјским споменицима. Шетњом кроз град упознали смо се са историјом Ваљева и њеног значаја у Првом свјетском рату као граду  болница.

Сваки полазник добио је задатак за рад у библиотеци који се односио на читање пет монографија, и писање приказа истих. Такође, требали смо приредити реконструкцију жељеног догађаја на основу фонда докумената, као и презентовати пред руководиоцем, сарадницима и полазницима. Поред свега наведеног рад је обухватао и радионице на којима сам стекао знање о принципу идентификације личности.

Сваки полазник добио је задатак као услов за долазак на сљедећи семинар који подразумијева писање два приказа на основу изабраних историјских монографија.

Поред напорног рада, у циљу дружења и забаве  у ИС Петница полазници свих семинара организовали су журку посљедње вече.

 

dscf0420
Игор са осталим полазницима семинара

 

dscf0344
Реконструкција живота човјека у праисторији

 

 

dscf0356
Приказ старе куће и алата

 

dscf0358
Приказ рељефа тврђаве

 

dscf0379
Оружје из Другог свјетског рата

 

dscf0393
Споменик посвећен Жикици Јовановићу Шпанцу

 

dscf0399
Споменик на брду Видрак посвећен свим ваљевским револуционарима са ликом Стјепана Филиповића

 

img_1258
Споменик на мјесту гдје је извршена Сјеча кнезова

 

dscf0351
Оружје средњег вијека