ВијестиСекцијеУченици

Час о Октобарској револуцији

Секција историчара је, са професором Џабићем, у сриједу 15. новембра одржала час историје на тему „100 година Октобарске револуције“.

Циљ овог часа био је да се ученици детаљније упознају са једним од најважнијих догађаја ХХ вијека, који је битно утицао на друштвене, економске и политичке односе тадашњег, али и данашњег свијета.

Ученици IV3  Леон Продановић, Дијана Драгољевић, Данијела Шијан и Биљана Ружојчић, те III5 Игор Радовановић и Никола Вук Милићевић су получасовним предавањем упознали своје колеге са узроцима, самим током преузимања власти од стране руских бољшевика, као и о посљедицама револуције. Како у Русији, тако и у остатку свијета. Истакли у и да је то прва успјешно изведена револуција радника и сељака у историји, која је тежила успостављању идеалног друштва без класа и без угњетaваних.

Главне поуке овог часа биле су да трпљење понижених и гладних није безгранично и да истинска друштвена снага јесте у обичном човјеку. Поуке из Октобарске револуције могу извући и отуђене политичке елите, неосјетљиве на основне потребе свог народа, и бивају збрисане кад дуго гомилани бијес потлачених једном буде ослобођен.

Управо захваљујући Октобарској револуцији створене су претпоставке да заостала Русија (касније Совјетски Савез), у релативно кратком времену, од полуфеудалне земље постане једна од водећих економких и научних сила модерног свијета.

Секција историчара се захваљује и ученици III5 Теодори Пречаници на техничкој подршци приликом одржавања овог часа.