Ваннаставне активностиВијести

Професор Милорад Телебак у нашем граду

У петак, 18. октобра, нашу школу посјетио је проф. Милорад Телебак и одржао је предавање о српском језику, његовој употреби данас и грешкама које правимо. Професор је посјетио нашу школу на позив удружења грађана Демократија, чији је члан госпођа Зора Глувак. У разговору са госпођом Зором сазнали смо да је удружење покренуло пројекат под називом „Говоримо ли правилно“ на позив начелника општине Брод. Разлог за један овакав пројекат био је тај што се може примјетити да разна средства информисања често праве правописне, граматичке и стилске грешке у свом раду. Пратећи професоров рад и читајући његове чланке, удружење је припремило овај пројекат, који је реализован у складу са професоровим обавезама. Госпођа Зора је истакла да је професор био задовољан пажљивим слушањем код публике, као и она сама, мада она сматра да је предавање било разумљивије старијим разредима. По њеним ријечима, проф. Телебак није карактеристичан професор. Он нас учи кроз шале и интеракцију са публиком, од које неријетко добија позитивне реакције.

Милорад Телебак, професор српског језика и књижевности, угледни је лингвиста који је радио као проф. на бањалучком универзитету, као лектор у Народном позоришту Републике Српске, као и на РТРС-у. Члан је Удружења књижевника Републике Српске и Републике Србије. Професор Телебак већ дуги низ година предано ради на очувању правилности и чистоте српског језика и на унапређивању језичке културе широке јавности. Објавио је велики број језичких приручника, а и добитник је многобројних књижевних награда.

На овом предавању проф. Телебак је исказао своје мишљење о проблемима данашњице што се тиче језичке културе. Професор каже да све више учимо књижевност у школама, али све мање читамо књижевна дјела. Такође, граматику запостављамо и све мање и мање је учимо. Професор је покушао да нам дочара значај језичке културе јер како он каже: „Језичка култура је лична карта сваког појединца“. Својим шалама успио је да насмије све чланове публике, од најмлађих (основна школа) до најстаријих (ученици и професори средње школе). Потрудио се да нам укаже на наше грешке јер сматра да : „Није довољно што смо проговорили као дјеца да бисмо говорили као људи“. Професор истиче да је језик нешто најзначајније што имамо. Такође, истиче значај Вука С. Караџића јер, како он каже, прије њега српски језик је био као страни језик. Његово мишљење је да су наш језик и ћирилица брат и сестра који су се разишли, и тиме наглашава да данас запостављамо ћирилицу. Професор Телебак нам је дао и критику јер каже да смо снизавањем критеријума уништили школство и као посљедицу тога имамо школоване људе који нису образовани. Тако, образовање и школовање више нису синоними.

За све нас који смо присуствовали, ово предавање је било једно корисно искуство и била нам је велика част угостити проф. Телебака. Овом приликом се захваљујемо професору што је издвојио вријеме да посјети наш град и школу, и одржи нам једно поучно предавање.

(Текст писала и интервју одрадила Ана Марковић I5 – Новинарска секција)