Ваннаставне активностиВијестиУченичке организације

Предавање о карциному дојке

Свјетска здравствена организација прогласила је октобар мјесецом борбе против карцинома дојке, мјесец у којем се посебно присјећамо свих који су умрли од ове болести и који се са болешћу боре. Из тог разлога проф. Дејана Ранитовић, која је координатор Омладине Црвеног крста, позвала је доктора Милована Рајака из Дома здравља да одржи предавање на ову тему свим ученицама и професорицама.

У четвртак, 24. 10, др Милован Рајак у амфитеатру наше школе одржао је предавање под називом „Подизање свијести о карциному дојке“. Др Рајак нас је упознао са симптомима ове болести, процедуром дијагнозе и лијечењем. Ова болест погађа чешће жене него мушкарце (само 1% мушкараца оболи од овог облика карцинома) и што смо старије већа је шанса да оболимо. У неким случајевима године су занемариве те се и дјевојке суочавају са овом болешћу. Доктор наглашава да су све жене под ризиком. Он каже да се свијест о овој болести подиже све више и да све чешће жене и дјевојке долазе на прегледе, а ми се надамо да ће ово предавање имати сличан ефекат. Ученице су видјеле како изгледа анатомија дојке, како препознати аномалије и вршити самопрегледе. Такође, постоје фактори ризика на које можемо утицати : тјелесна тежина, конзумирање алколохола и цигарета, вјежбање и дојење. Поред свега овога у 70% случајева доктори не могу наћи разлог овој болести. Сазнали смо и да је ово 2. по учесталости карцином код жена и 2. по броју смртних случајева.

Овом приликом желимо да се захвалимо доктору Рајаку на предавању, а свим дјевојкама и женама поручујемо да обавезно врше самопрегледе једном мјесечено, ултразвук дојке једном годишње (након 20. године живота) и мамографију сваке три године (након 40. год. живота).

(Текст писала Ана Марковић I5 – Новинарска секција)