Ваннаставне активностиВијести

Међународни дан борбе против насиља над женама

Ових дана је у току „16 дана активизма насиља над женама“. То је глобална, свјетска кампања коју обиљежава 1700 организација у преко 100 држава свијета. У оквиру ове кампање обиљежавају се четири важна датума:
25. новембар – Међународни дан борбе против насиља над женама
1. децембар  – Свјетски дан борбе против АИДС-а
3.  децембар – Међународни дан особа са инвалидитетима и
10. децембар –  Међународни дан људских права.

Дана, 25.11.2019. године у нашој школи у сарадњи са ЈУ Дом здравља одржано је предавање поводом Дана борбе против насиља над женама. Овом предавању присуствовали су ученици других разреда, одвојено момци и дјевојке. Ученици су прво имали прилику да чују текст у ком је описан примјер насиља над женама написан од стране жртве која је насиље преживјела. У оквиру предавања дјевојке су попуњавале анкету помоћу које су могле видјети да ли је њихова веза нездрава. Такође су упознати са разликом између пола и рода. Кампања „16 дана активизма насиља над женама“ завршава се 10. децембра, на Међународни дан људских права. Још једно овакво предавање одржано је и у петак, 29.11, за још једну групу ученика.
Ми се надамо да ће се оваквим предавањима подићи свијест о насиљу над женама и захваљујемо се ЈУ Дом Здравља на сарадњи.

(Текст писала Ана Марковић I5 – Новинарска секција)