Ваннаставне активностиВијестиСекцијеУченици

Наше ученице на манифестацији „Ноћ у музеју“

У петак, 16. септембра 2022. године четири ученице из четвртог разреда гимназије, Ивона, Жељана, Анастасија и Ана (писац овог текста), са професорицом Драганом Чечавац Ковачевић учествовале су на манифестацији „Ноћ у музеју“ која је одржана у Земаљском музеју Босне и Херцеговине у Сарајеву. По доласку у Сарајево, за све учеснике био је организован ручак, а потом су присуствовали званичном отварању манифестације. Ученици средњих и основних школа били су подијељени у групе у којима су учествовали на разним радионицама. Наше дјевојке су имале прилику да слушају предавање о босанском ћириличном писму, босанчици, те да чују много тога о разним врстама птица које можемо пронаћи у Босни и Херцеговини. Затим су се опробале у улози конзерватора и видјеле како то изгледа одржавање експоната у музејским депоима (чуваоницама). Такође су учествовале у радионици под називом „Идентификуј врсту“ , гдје су добиле разне примјере препарираних водоземаца и гмизаваца, а њихов задатак је био да помоћу корака исцртаних на табли идентификују којој врсти припадају дати примјерци. Пошто је програмом било предвиђено спавање у музеју, по завршетку радионица (око поноћи) сви учесници су спавали на мјесту које су изабрали. Ујутру је организован доручак након ког су учесници имали предавање о једном од најважнијих експоната у Земаљском музеју, чамцу старом око 2000 година. Након овога манифестација је званично затворена, а професори су се са ученицима запутили у своје градове.

Пошто сам и сама била учесник ове манифестације и све сам видјела из прве руке, могу да кажем да је ово било једно јако лијепо искуство, научиле смо много тога, упознале много нових људи и знам да ће нам овај викенд остати у лијепом сјећању, као нешто што бисмо свакако поновиле и препоручиле другима.

Манифестација „Ноћ у музеју“ организује се у БиХ од 2016. године на иницијативу „Цивитаса“, образовног центра за демократију и људска права, и амбасаде Сједињених Америчких Држава у БиХ. Ученици из наше школе други пут присуствују овом догађају и надамо се да ће наставити и наредних година.

Текст написала Ана Марковић – Новинарска секција

  нО

Comment here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.