Ваннаставне активностиВијести

Изложба посвећена Милеви Марић Ајнштајн

Ове седмице почињу Октобарске свечаности поводом обиљежавања ослобођења Брода. Једна од првих манифестација у нашој школи је свечано отварање изложбе о Милеви Марић Ајнштајн.

У понедјељак, 3. октобра, постављена је изложба која је пројекат Савеза иноватора Републике Српске, а чији су нас предсједник, Милован Бајић, и генерални секретар, Љубиша Пашић, овим поводом посјетили. Они су, заједно са нашом директорицом, свечано отворили изложбу рекавши коју ријеч о Милеви Марић, првој српској математичарки.

Изложба говори о животу и раду Милеве Марић, српске математичарке и физичарке. Панои прате све градове у којима је Милева живјела и школовала се. Њен отац је био војно лице те се због тога она често селила. Одласком на студије у Цирих упознаје Алберта Ајнштајна, за ког се касније и удаје. Милева и Алберт су заједно учили, експериментисали, истраживали и стварали. Након развода Милева остаје у Цириху, гдје и умире 1948. године. Много људи зна за Алберта Ајнштајна, међутим, мало ко зна било ишта о Милеви Марић, Српкињи која је имала велики удио у његовом раду. Циљ ове изложбе је да наш народ и наши ученици чују за Милеву Марић и сазнају детаље из њеног живота и стваралаштва.

У току ове седмице нашу школу су посјетили и основци, 6. и 7. разред, а професорица физике и механике, Бојана Бабић Тадић, провела их је кроз ову изложбу. Такође, ово је била прилика да будући ученици наше школе виде како се овдје учи физика, па им је професорица са својим ученицима показала нашег робота и начин на који он ради.

Планирано је да ова изложба посјети 30 градова у РС до краја ове године. У холу наше школе биће постављена до 10. октобра.

Текст написала Ана Марковић, Новинарска секција

 

Comment here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.