Ваннаставне активностиВијести

Историјски час о ослобођењу Брода

У нашем граду сваке године Октобарске свечаности се обиљежавају прве двије седмице мјесеца октобра. Низ манифестација које организују град, двије основне и наша средња школа славе Дан ослобођења Брода, 7. октобар.

Дана 4. октобра представници Општине и Борачке организације Брод дошли су у нашу школу да положе вијенац испред спомен-плоче настрадалима у Отаџбинском рату, јер је познато да је наша школа била једно од стратишта. Директорица и представници нашег града заједно су одржали минут ћутања у помен на жртве рата.

У петак, 7. октобра,  у амфитеатру наше школе, Мико Шкорић, пуковник ВРС у пензији, одржао је историјски час о ослобођењу Брода. Он је био, поред генерала Славка Лисице, један од руководилаца операције Коридор 92, познате и под именом Коридор живота. У предавању је говорио о самом напредовању ка Броду, борбама у бродским селима и о самом уласку ВРС у Брод. Истакао је да је војска била коректна и да је пропустила све цивиле који су одлучили да се повуку у Славонски Брод са хрватском војском. Интересантно је то како пуковник, који није из Брода и иако већ у поодмаклим годинама, врло добро памти имена готово свих мјеста у околини Брода, људе који су се борили с њим раме уз раме, као и све ситнице везане за ослобођење Брода. Поред самог ослобођења пуковник је говорио и о томе како је све заправо почело са страдањима Срба па се тако вратио у вријеме Првог и Другог свјетског рата. Поред пуковника био је и његов ратни друг, господин Боро Ковачевић, који је у вријеме рата био командир интервентног вода.

Ово је била јединствена прилика да младе генерације чују из прве руке како је то изгледало на самом терену. Историја нам даје ту причу на један начин, али учесници на потпуно други начин. Пуковник је био веома занимљив у свом излагању које је трајало више од сат времена. На крају је истакао своју поруку: да нове генерације морају слагати историју у свом сјећању, да живе испуњене животе, буду успјешни доктори, правници, професори… да им се не догоди ово, али да не забораве да се њима догодило.

Текст написао Живан Лабус, Новинарска секција

Comment here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.