Ваннаставне активностиВијестиСавјет ученикаСекцијеУченициУченичке организације

Поклоните књиге школској библиотеци

Ове године имамо отворену библиотеку у нашој школи и библиотекара који ради на пола норме. Иако можемо рећи да је библиотека прилично опремљена лектирама које су потребне нашим ученицима, ипак то није потпуна опремљеност и увијек нам нека књига недостаје.

Стога смо одлучили да у децембру, мјесецу поклањања и хуманитарних акција, организујемо акцију сакупљања књига.  Тако да овим путем замољавамо све ученике и грађане који имају код куће књиге које им заузимају простор и сакупљају прашину, које су прочитали и више их неће користити, које немају коме поклонити, да то ураде овдје, у нашој школи. Ми прихватамо све: поезију, приповјетке, романе, бајке…  Исто тако, можете нам донијети лектиру за основну школу па ћемо ми прослиједити те донације у наше двије основне школе.  Само ћемо вас замолити да не доносите књиге о Југославији, комунизму и социјализму јер то не може користити нашим ученицима, а и наша библиотека посједује велики број таквих књига.

Књиге можете донијети у Средњу  школу и оставити код дежурног ученика или их можете послати по неком средњошколцу којег познајете.

Наша препорука је да, уколико желите, напишете посвету на првој страни књиге. Напишите ко поклања књигу, мјесец и годину (нпр.  Поклон школи од Јована Јовановића, децембар 2022. год.) јер је увијек занимљиво када послије низа година отворимо књига и у тој посвети препознамо неког кога познајемо.

Ово је покренуто на иницијативу наше Ане Марковић која је матурант и понудила се да поклони школи књиге које јој више нису потребне. И тако смо дошли на идеју да ту акцију проширимо на школу и цијели наш град. Ана Марковић и Живан Лабус, главни координатори ове акције, су чланови Савјета ученика и Новинарске секције тако да можемо рећи да су се ове двије ученичке организације удружиле у овој акцији. Нисмо планирали да стављамо некакав рок трајања акције, али мислимо да би двије седмице могле бити довољне јер ученике послије чека припремање њихове традиционалне акције „Један слаткиш, једно дијете“.

Надамо се да ће се грађани одазвати овој акцији јер ће нама свака књига добро доћи. Немојте да вам буде мрско мало погледати по ормарима, оставама и таванима да потражите то што нама треба и што ће овдје наћи свој нови дом. И свакако нека вам не буде мрско прошетати до школе да нам те књиге уручите.

Исланђани имају један занимљив обичај: они на Бадње вече поклањају једни другима књиге и Божић проводе читајући.  Можда су баш због тога једна од најначитанијих нација. Зато, угледајмо се на њих: ви нама поклоните, а ми ћемо да читамо!

Унапријед се захваљујемо свима који ће се одазвати овој акцији.

Comment here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.