Ваннаставне активностиВијести

Представљање књиге „Од Омера до Драгољуба“

У уторак, 13.12. 2022, посјетио нас је Драгољуб Благојевић, отац директорице наше школе. Он је у школској библиотеци гимназијалцима причао о свом животу након Другог свјетског рата, што је и тема његове књиге „Од Омера до Драгољуба“.

Наиме, Драгољуб, поријеклом из околине Добоја, послије рата одведен је у дјечји дом у Тешњу, не знајући ни сам како је тачно доспио ту. Преко 20 година живи под именом Омер Синановић, све док му се једног дана не јави човјек који ће му помоћи да нађе своју породицу, сазнавши за његов случај преко огласа из новина. Тек током војног рока са сигурношћу утврђује своје праве коријене и поријекло. Тада се састаје са својом породицом и наставља да живи под именом коју му је дато на рођењу. Иако је одређени период живио без идентитета, Драгољуб прича о овоме спокојно, не тугује и не очајава. По реакцијама ученика могли смо закључити да до сада никада нису упознали некога са сличиним доживљајем.

За крај, подијелио је са нама анегдоте током свог одрастања, показујући да је он заправо захвалан и срећан човјек. Шаље нам важну поруку, подсјећајући нас да је породица најбитнија и да чувамо оно што имамо.

Ученике који су пропустили нешто или нису имали могућност да присуствују, подсјећамо да у библиотеци могу да позајме књигу ,,Од Омера до Драгољуба“, а такође се надамо и да ћемо у ближој будућности моћи да погледамо истоимени документарни филм који је снимљен и чека на продукцију. Нама је било огромнo задовољство угостити господина Драгољуба у нашој школи, а надамо се његовој новој посјети јер сматрамо да је ова несвакидашња прича и те како вриједна слушања.

Текст написала: Ана Плавшић, Новинарска секција

Comment here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.