Oстали облици наставеВијестиУченици

Пројекат седмица – трећи дан (8. март)

Трећи дан пројекат седмице одвијао се у школи и неки ученици су имали прилику да буду у улози предавача.

Прво предавање за овај дан било је о Николи Тесли, које је одржао проф. Жељко Зубић. Техничари мехаторнике (IV1) и техничари инфомационих технологија (I3) видјели су оригиналне нацрте Теслиних изума као и процес стварања истих. Неки од тих познатих изума су флуоресцентна лампа и мотор на наизмјеничну струју. Познато вам је да су се водили ,,ратови“ између Едисонове скупе и Теслине јефтине струје, али да ли вам је познато да је Тесла био Едисонов радник? Наводно, Едисон је једном приликом преварио Теслу око израде пројекта рекавши му: ,,Ви немате смисао за амерички хумор.“ Одбија да плати Тесли 50 000 долара, Тесла даје оставку и приморан је да копа канале како би имао чиме да се прехрани. Тесла је много пропатио борећи се за добро народа, али многи су били против њега и његових идеја.

Након предавања о Тесли услиједило је предавање о кућним љубимцима. Презентацију о овој теми су одржале ученице првог, другог и трећег разреда гимназије, уз помоћ проф. Луке Душанића. Изнесене су интересантне чињенице, а једна од њих је да је свака врста пса настала уз помоћ човјекове интелигенције. Такође, доказано је да кућни љубимци помажу да стабилизују ментално здравље човјека. То смо могли и сами осјетити за вријеме епидемиолошких мјера, јер су многе животиње усвајане баш у том периоду. Постоје три услова како би се животиња могла назвати кућном, а то су: припитомљавање, размножавање и удомаћивање. Скренули су пажњу и на кућне љубимце из реда стоке као што су коњи, овце, магарци, свиње, итд. Све у свему, дјевојке су одрадиле одличан посао и презентација је била веома задовољавајућа.

Одржано је и предавање о свемиру за ЦНЦ техничаре (III3) и гимназију (IV3). Профеосрица Бојана Бабић Тадић је говорила о Мјесецу, а ученице су направиле презенатације о Сунцу и црним рупама. Професорица је дала неке занимљивости о Мјесецу и осврнула се на теорије завјере. Она је објаснила зашто је, заправо, било немогуће да америчка посада 1969. године слети на Мјесец. Они се спремају за нову експедицију сљедеће године и професорица истиче да је она сада могућа због напретка технологије.

На крају дана могли смо да видимо двије представе забавног карактера. Једна је била у част руског пјесника Сергеја Александровича Јесењина, а друга у част свим женама свијета. Ми у нашој школи увијек обиљежавамо празник Осми март, а ове године он је дио пројекат седмице. Ове представе је припремио актив страних језика са рецитаторском и драмском секцијом. Дјела коју су изабрана за представу, која најбоље осликавају Јесењинов рад, била су: ,,Писмо мајци“, ,,Живот вам је“ и ,,Довиђења пријатељу, довиђења“. Ученици су читали пјесме на српском и на руском језиком, а изненадили су нас изведбом пјесме ,,Дарја“ уз музичку пратњу Бориса Марковића и Станишу Продановића. Одмах послије, услиједила је представа поводом 8. марта. Представа је започела музичком изведбом пјесме ,,Каљинка“ ученика Бориса Марковића и Михајла Плавшића. Затим је услиједила рецитација пјесме ,,Носим те у свом срцу“  E. E Камингса на 4 језика: енглеском, руском, њемачком и српском. Након завршетка рецитације ученици су говорили разне цитате који славе жене, истичу њихову пожртвованост, луду а опет тајанствену природу. Представа је завршена пјесмама ,,Љиљана“ ( Тома Здравковић) и ,,Чујеш, секо“ ( Браћа Бајић) које су размрдале публику. Гости су уживали у изведби, а овим путем се захваљујемо ученицима за сав труд у реализацији овог догађаја.

 

Након свих дешавања у трпезарији је била организована закуска за раднике школе, а све даме су добиле по каранфил. Ово није могло да прође без наших вриједних кувара и конобара из првог, другог и трећег разреда.

Текст написала Душанка Станојевић, Новинарска секција

Comment here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.