Oстали облици наставеВијестиУченици

Пројекат седмица – четврти дан (9. март)

У четвртак 9. марта настављена је пројекат седмица. Прво је одржано предавање за одјељења машинске струке. Предавање су спремили ученици наше школе Немања Ристић (III3) и Виктор Радуловић (III3) уз помоћ актива машинства. Они су говорили о иновацијама у ЦНЦ струци, а то је уједно био и њихов пројекат који су одрадили уз помоћ професора. 

Затим се одиграо квиз из економије у коме су учествовала одјељења I4, II1, II2, III4 и IV1. У жирију су биле професорице Медина Ђурђевић, Наташа Плавшић и ученица првог разреда Сандра Лончар. Професорице економије су осмислиле и израдиле квиз и побринуле се за награде, а ученици су им помогли у самој организацији. Наиме, означили пут од улазних врата до учионице у којој се одиграо квиз, тај пут су снимили и тако су позвали све заинтересоване да им се придруже. У квизу је прво мјесто заузео разред III4, а друго мјесто је заузео IV1. Свим ученицима су уручене дипломе, а побједницима прикладна награда у облику чоколадица које подсјећају на златни новчић. 

Послије тога у школском холу одржано је представљање и избор најбољег рада на конкурсу за предстаљање броја π. Конкурс је организовао актив математике, а био је подијељен у двије категорије – презентације, којих је било четири и пано, којих је било једанаест. Побједу за  најбољу презентацију су однијеле ученице четвртог разреда хемијских техничара Зорана Гојковић и Николина Лекић. У категорији паноа побиједиле су ученице другог разреда гимназије Мејра Матињанин и Милана Рајак. Ученицама су уручене мајице са одштампаним бројем π и симболичан поклон у новцу у износу од 3,14 евра. Професори математике су одлучили да ово буде тема конкурса јер је 14. март дан броја π, а како нам се тај датум ускоро ближи, уклопили су га у пројекат седмицу. 

Након овога професор Маринко Зубић одржао је представљање и цртање структура органских молекула у апликацији посебно осмишљеној за такве ствари (King Draw Chemical Structure). Професор је одржао предавање за одјељења хемијске струке и одјељења гимназије. Ученици су инсталирали апликацију и онда су одрађивали задатке и за то добијали поклоне које је професор обезбиједио. У овом малом такмичењу могли су да учествују и професори, а за то су се одважили само професори математике Анита Лучановић и Борис Башић. 

Професор Теодор Трифуновић, који је предавао српски језик у нашој школи а сада је у пензији, био је наш гост. Он је дошао на позив професора Горана Гарачића и у библиотеци је представио своје књиге – једну о Винској, а другу о родослову Трифуновића. Поред тога што је говорио о књигама, како су настале и како се одлучио за њихово писање, професор је говорио о околини Брода, језику и дијалекту који се користи у Винској, обичајима наше општине, о Трфинуновићима и њиховој родној повезаности ма гдје они били настањени. Истакао је да је у току свог истраживања посебно уочио да је код нас патријархална средина још увијек изразито јака и поготово је снажна жена у таквој средини. Она је та која је све издржала и која је рађала и кад су јој многа дјеца умирала, кад није могла да их прехрани, кад се патила и убијала од посла. На крају је ученицима поручио да имају вјере у себе, да се усуде да нешто ураде, да почну па ће видјети шта ће од тога испасти. Он се касно ухватио овог позамашног посла, али можемо рећи да га је одрадио без недостатака.

Затим је у амфитеатру одржано предавање Омладинске банке у сарадњи са нашом ученицом Николином Зечевић (III3). Предавању су могли да присуствују сви пунољетни ученици. Циљ предавања јесте да се ученици учлане у Омладинску банку и да пишу пројекте који би могли да се реализују и да тако помогну локалној заједници. 

Одмах затим одржано је и предавање о штетности енергетских пића, којем су присуствовали сви ученици. Предавање су припремили ученици хемијских техничара уз помоћ професорице Биљане Зечевић, а гост им је био доктор Саша Миличић. Заједно су приближили ученицима проблем нашег друштва, поготово међу младима, због прекомјерног конзумирања енергетских пића. Ученици IV2  раније су одрадили анкету у школи која је показала да ученици углавном конзумирају ова пића, да нису баш сигурни колико су штетна, да их често мијешају са алкохолом јер је то популарно и да их купују и малољетни, иако не би требало. Доктор је указао на штетност ових пића, упоредио их је са конзумацијом кафе и нагласио да су она много јача. Исто тако, нагласио је да она нису толики проблем као наркотици или алкохол, али и те како треба бити опрезан при њиховој конзумацији. 

Текст написала Горана Лукић, Новинарска секција

 

Comment here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.