Ваннаставне активностиВијестиУченици

Ликовна радионица са професором Небојшом Ложњаковићем

Дана 29. oктобра имали смо прилику присуствовати ликовној радионици коју је одржао професор Небојша Ложњаковић, спреман да изрази своје идеје и емоције кроз ликовну умјетност. Дочарао нам је сликање као облик ликовне умјетности гдје се идеје, емоције и концепти изражавају кроз сликарски процес. Избор слике препустио је ученицима, те је рад започео сликањем на бакарном цријепу користећи акрилне боје. Након завршетка позадине, насликао је ружу обасјану свјетлошћу лампе. Објаснио је неколико техника сликања, говорио о квалитети боја као и начину кориштењу четкица. Научио нас је и разлици између византијске и данашње умјетности. Представио је свој посао као посједовање моћи да сваку своју замисао представи визуелно на папиру, те да пренесе дубока значења и подстакне размишљање.

У разговору са професором Ложњаковићем, имали смо прилику добити поглед на неке, за нас необичне, ствари из перспективе једног умјетника. Професор је причао о својим радним искуствима, те је прожео неколико анегдота које нам указују како посао ликовног умјетника, поред тога што је изузетно занимљив и креативан, умије бити и захтјеван. С обзиром на то да је сликао на комаду цријепа, што је за све присутне било и те како необично, објаснио је како је подлога један од битнијих фактора од којих зависи каква ће слика бити. Говорио је и о неопходним стварима које треба да посједује један човјек како би се бавио овим послом. Како он каже, прије свега мора посједовати таленат, а послије тога и искуство које ће стећи са годинама свог рада. На својим часовима примјећује ученике којима је таленат веома изражен. То обично није већина одјељења, али свакако да их има довољно за један адекватан час.
Професор поручује да сви треба да се потруде да открију свој таленат, те да га његују кроз године.

Разговарали смо са Анастасијом Вукман (IV 1) која, иако до сад није имала прилике да упозна проф. Ложњаковића и присуствује његовом часу, не крије одушевљење. Истиче да у слободно вријеме воли да слика и да јој је ово одлична прилика да упозна неке нове технике сликања. Ликовна радионица јој се показала као веома занимљива, али и корисна.

Чланак написала Јована Станишић, Новинарска секција
Са професором Ложњаковићем разговарала Миа Милошевић, Новинарска секција
Са посматрачима радионице разговарала Ана Плавшић, Новинарска секција

Comment here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.