ВијестиСекције

Oбиљежавање Свјетског дана менталног здравља

Ове године полазници психолошке секције 10. октобра су први пут обиљежили Свјетски дан менталног здравља. Обиљежавање је изгледало тако што су ученици заједно са психологом ишли на часове одјељенске заједнице током мјесеца октобра у свих 20 одјељења, у којима су разговарали о терминима менталне хигијене као и о важности очувања менталног здравља.
Психолошка субдисциплина ментално здрваље и ментална хигијена бави се, прије свега, превенцијом и промоцијом психичког здравља. На велику жалост стручњака из помагачких занимања (психолога, социјалних радника, психијатара) једна од карактеристика просјечне особе савременог доба је недовољна брига о менталном здрављу. Оваква врста немара, па чак и неодговорности према сопственом психичком здрављу неријетко доприноси развоју врло непријатних посљедица, попут различитих облика психолошких поремећаја, интензивне патње, стреса, психосоматских обољења, као што су кардиоваскуларне тегобе, чир на желуцу, па чак и канцер.
Требало би да се бринемо о свом менталном здрављу исто као што се бринемо о свом физичком здрављу. Полазници психолошке секције су даље дали неке опште смјернице ученицима за очување менталног здравља те су оставили по један примјерак текста у свакој учионици.
Ово упознавање ученика са значајем очувања менталног здравља је било веома корисно за њих, јер их је подстакло да размисле о важности бриге о менталном здрваљу.
И не треба заборавити: Није срамота понекад бити слаб и тражити ослонац. Није срамота имати проблем, не сналазити се у животу, бити збуњен. Није срамота ни не предузети ништа и помирити се са „судбином“. Није срамота, али је велика штета.

12165670_935084349943983_285845084_n
Чланови психолошке секције представљају ученицима тему „Ментално здравље“
12165977_935084439943974_1190478479_n
Свака учионица је добила по један примјерак овог рада да би ученици могли свакодневно да се подсјете што то подразумијева ментално здравље