ВијестиСавјет ученикаУспјеси ученикаУченици

Дан средњошколаца

У петак, 16. новембра ученици наше школе обиљежили су Дан средњошколаца. Ово је већ постала традиционална активност Савјета ученика да кроз спортске активности и квиз знања, као и такмичење у игри судоку, на овај начин обиљежава Међународни дан средњошколаца.

Послије другог часа кренуле су спортске игре у дворани школе. У неколико дисциплина (бацање лопте у кош, штафетно трчање…) такмичиле су се екипе према узрасту. Ове године побједу је однијела екипа 1. разреда и  то ученици: Владимир Тешановић I1, Давид Шкворц I3, Марио Попратин I3, Милица Радовановић и Илија Јовичић ученици I5.

У игри судоку, јапанској логичкој игри, учествовала су четири ученика и овај пут побједу је однијела ученица Дајана Радовановић, гимназијалка II5 одјељења, друго мјесто освојио је Никола Ћатић, ученик III3 одјељења.

Након спортских активности и судоку такмичења, у амфитеатру школе приређен је квиз. На питања из опште културе, биологије, хемије, српског језика одговарало је укупно шест екипа, а свака екипа бројала је пет чланова. Уз знање и мало среће побједу је однијела екипа III5 одјељења са симпатичним називом – Ранко коцкица а екипу су чинили: Жељана Дујанић, Дамјан Цвијић, Марко Гавриловић, Александар Бановић и Сањин Радовановић.

Након квиза знања, као и прошле године, услиједио је и квиз „Потјера“. Снаге су одмјерили ученици Никола Вук Миличевић у улози ловца, а изазвао га је ученик из побједничке екипе Дамјан Цвијић. Побједу је, као и прошле године такође у Потјери, однио Никола Вук Миличевић. 

По завршетку програма услиједило је проглашење побједника гдје су ученицима уручене пригодне новчане награде.

 

Међународни дан средњошколаца у свијету се обиљежава у знак сјећања на студентске протесте који су одржани у Прагу 17. новембра 1939. гдје су студенти протестовали против нацистичке окупације, те су стријељани без претходног суђења. 28. октобра Јан Оплетал, студент медицине у Прагу рањен је у току анти-нацистичких демонстрација. Преминуо је неколико дана касније. Преко 1200 чешких студената послато је у концентационе логоре, а девет студената је стријељано.

На овај дан ученици и студенти желе да скрену пажњу на своје проблеме и да се, такође, чује и њихов глас.