ВијестиИнвестиције и донације

Посјета америчког амбасадора Ерика Нелсона

Дана 14.11. нашу школу је посјетио амерички амбасадор Ерик Нелсон и шеф Канцеларије за сарадњу у области одбране, пуковник Кори Шеј. Гостима је био приређен свечани дочек испред школе. У оквиру дочека нам се обратила директорица Драгица Ивановић и изразила велику захвалност амбасадору на донацији која је омогућила реновирање наше школе и побољшање услова рада у истој. Обратио нам се и начелник општине Илија Јовичић који је такође изразио своју захвалност и споменуо како је већ дуже вријеме планирано реновирање три установе у Броду, а то су, поред школе, вртић „Бели анђео“ и Дом спортова. Послије начелника нам се обратио и сам амбасадор који је, након поздрава на српском језику, рекао да је био у многим школама под називом „Никола Тесла“, али да је ово најљепша досад. Изјавио је како је Никола Тесла веома важан и за српску и за америчку историју те представља везу између ова два народа.  Услиједило је откривање плоче са именом донатора, а начелник општине Илија Јовичић и амбасадор Ерик Нелсон су пресјекли врпцу чиме је школа свечано отворена. Дочек се преселио у амфитеатар гдје су чланови Драмске секције са професорицом Анђелком Милојевић приредили програм за наше госте. Програм је на српском језику водила Романа Балатуновић, а на енглеском језику Моника Николић. У оквору програма чули смо о историји наше школе, као и о најистакнутијим ученицима које је ова школа изњедрила. Такође, све то смо могли да пратимо и у оквиру видеа који је припремила професорица Анита Лучановић. Ученик Давид Шкворц је наступао са 2 пјесме (на енглеском и српском језику). Ученице Александра Маријановић и Сања Гојковић су нам отпјевале етно пјесму како бисмо гостима показали дио наше традиције. Након програма, амбасадор је у холу школе имао прилику да проба неке од специјалитета које су спремили наши кувари. За крај директорица је повела амбасадора у обилазак школских просторија гдје је могао да види како је пројекат завршен.
Амбасадор и пуковник из школе су отишли са скромним поклонима, а ми се надамо да смо, као домаћини, испунили наш задатак и очекивања.

Наиме, Пројекат енергетске ефикасности у нашој школи је рађен од августа до септембра 2019. године. Овај пројекат је обухватао замјену вањске столарије, топлотну изолацију и фасаду на школи. Из разговора са директорицом сазнали смо да се школа пријавила за овај пројекат прије 2 године. Након све потребне процедуре и одобрења, реализација пројекта је почела у љето ове године. Директорица нам је рекла и да је вриједност овог пројекта 414.221 КМ, а инвенститор је Европска команда оружаних снага САД-а путем Канцеларије за одбрамбену сарадњу Амбасаде САД-а.

(Текст писала Ана Марковић I5, интервју са директорицом урадила Горана Стевић IV2, фотографисао Ренато Гузеј III1 – чланови Новинарске секције)