Ваннаставне активностиВијестиСавјет ученикаУченици

Дан средњошколаца

Дан средњошколаца обиљежава се 17.11. у знак сјећања на студенте из Прага који су изгубили животе од нацистичке Њемачке када су покушали мирним протестима да се изборе за своја права.
Ове године предсједница Савјета ученика, Милица Ћорић, након присуства на семинару Мреже Савјета ученика добојске регије, одлучила је да Дан средњошколаца обиљежимо мало касније због свих припрема које је он захтијевао. Тако је код нас Дан средњошколаца обиљежен 5.12.  Савјет ученика је и ове године уз помоћ професора организовао низ манифестација.

Почело је финалом у судокуу (први круг такмичења одрађен је нешто раније). У финале су ушла четири ученика. Након 45 минута рјешавања тежег нивоа судокуа, као побједник изашао је Илија Јовичић (II5). Другопласирани је био Петар Ковачевић (IV1), а треће мјесто су дијелили Никола Шљука и Ариана Ријић (обoje II5).

Након овог услиједиле су  спортске игре у пет дисциплина: бацање лопте у кош, шутирање у мали го, убацивање лопте кроз мали обруч,  трчање спринта и скакање са лоптом између ногу. Прво мјесто у овој категорији освојили су ученици трећих разреда: Дејана Јанковић (III6), Сања Гојковић(III5), Никола Галамић(III1), Дражен Жунић(III1) и Тихомир Васић(III3).
Такође, одржано је и такмичење у кошарци гдје су ученици играли против професора. Ученици су били мало јачи и побиједили су своје професоре. Најхрабрији професори који су се усудили да играју против млађе конкуренције су Ненад Џабић, Борис Башић, Игор Јеремић, а помoгао им је и педагог Ведран Пјанић. Професорице су биле мање  храбре, тако да такмичење у одбојци између професорица и ученица није одржано, како је било планирано.
Паралелно са спортским играма одиграно је и укрштање умова у шаху. Ученик Живан Лабус (I5) припремио је 4 шаховске табле испред  спортске дворане за које су могли да сједну сви заинтересовани, ученици и професори. То су биле пријатељске партије, тако да није било проглашавања побједника.

На крају је одржан квиз знања  у амфитеатру. У квизу је учествовало шест екипа. Екипе су биле бодоване на основу њиховог знања у датим категоријама: мозгалице, српски језик, биологија и хемија, историја и друштво, скривена личност, асоцијације и општа информисаност. Капитени екипа су извлачили ко ће против кога играти. У финалу су се такмичиле екипе под називом „Ранко 1,2,3“ и „4+1“. За екипу „Ранко 1,2,3“ такмичили су се: Сањин Радовановић, Дамјан Цвијић, Денис Фолварек, Теофан Теофиловић и Марко Гавриловић (IV3), док су за екипу „4+1“ играли: Илија Јовичић, Никола Шљука, Борис Џабић, Сергеј Бановић и Владимир Тешановић (II5). Екипа „Ранко 1,2,3“ је побиједила.
На крају професор енглеског језика Горан Вукојевић и професор историје Ненад Џабић  такмичили су се један против другог. Њихова питања су била из области опште информисаности.  Послије десет питања, резултатом 17:13, побједу је однио професор Џабић.  

Побједници у свим категоријама добили су новчане награде  и дипломе, а остали учесници захвалнице, које су уручиле директорица Драгица Ивановић и предсједница Савјета ученика Милица Ћорић.
Честитамо свим побједницима, али и учесницима, јер овакав начин обиљежавања Дана средњошколаца једна је од најбољих  и најуспјешнијих активности нашег Савјета ученика.

(Текст написали чланови Новинарске секције
Судоку – Милица Радовановић II5
Спортске игре – Романа Балатуновић
IV2
Квиз – Ана Марковић I5
Фотографије – Ренато Гузеј III1)