Ваннаставне активностиВијестиСекцијеУченици

Школска слава – Свети Сава

Друго полугодиште почело је веома радно и свечано. Драмска секција са проф. Анђелком Милојевић прву радну седмицу је провела припремајући приредбу у част Светом Сави. Плодове њиховог труда могли смо да видимо 27. јануара када су у пуном амфитетатру извели једну од многобројних интерпретација Савиног живота и рада. Чланови драмске секције су кроз стихове и глуму на веома озбиљан начин приказали Св. Саву од рођења до спаљивања његових моштију на Врачару. Обухватитли су све значајније дијелове његовог живота, попут замонашења, обнове Хиландара, његових путовања или помирења браће. Многи од нових чланова драмске секције овог дана су први пут стали на сцену, али публици то није тако изгледало. Публика је уживала у оном што су нам припремили, представи која је трајала 40 минута, и веселимо се свему што ћемо тек видјети од њих.
Након приредбе, радници школе са гостима преселили су се у трпезарију на свечани ручак. Послије молитве Св. Сави, свештеник се обратио присутнима уз ријечи које позивају на заједништво и братство. Директорица је свима пожељела срећну школску славу и успјешно друго полугодиште у настави.

Свети Сава, као школска слава, слави се од 1840. год. на приједлог Атанасија Николића, који је био ректор лицеја у Крагујевцу. Тада је одлучено да се Свети Сава прогласи за „патрона свих наших школа и да се најсвечаније прославља“. Одлуком власти 1945. год. је престало обиљежавање овог дана, али је опет почело 1990. год.

(Фотографије урадио Ренато Гузеј III1 – Новинарска секција)