Ваннаставне активностиВијестиУспјеси ученикаУченици

Ана Марковић, нови полазник Истраживачке станице „Петница“

У периоду од 22.1. до 28.1.2020. године наша ученица Ана Марковић учествовала је на Зимском семинару лингвистике у Истраживачкој станици „Петница“.
Истраживачка станица „Петница“ је самостална и независна институција која се бави развојем научне писмености, образовања и културе, смјештена у близини Ваљева. Програми ИСП обухватају широк спектар области и дисциплина у оквиру природних, друштвених и техничких наука.

 Ана је ученица првог разреда гимназије и на иницијативу професора је одлучила да се пријави за Зимски програм лингвистике у „Петници“. Ана се из Петнице вратила са предивним успоменама и проширеним знањем. Каже да је ово за њену било једно предивно искуство и нада се поновном одласку. Дане проведене тамо описује као веома испуњене. Са осталим полазницима семинара лингвистике је имала предавања из разних подобласти лингвистике као што су неуролингвистика, социолингвистика, психолингвистика и др. Поред предавања полазници су заједно рјешавали лингвалице и у слободно вријеме се дружили. Прве вечери су извлачили појмове о којима су писали семинарски рад. Сарадници, који су такође били раније полазници, свима су давали максималну подршку и помагали им око семинарских радова. Дана 27.1.2020. године полазници су презентовали своје радове гдје су им вођа семинара и сарадници упућивали на грешке и разјашњавали неке ствари које су им можда биле нејасне. Иако је била једина полазница из Босне и Херцеговине, Ана се није осјећала одбачено ни у једном смислу те ријечи и каже како је упознала особе из читаве Србије и како је цијелокупан семинар оставио јак утисак на њу. Тренутно ради на исправљању семинарског рада и послије ће добити тему за нови пројекат. Ана се нада позиву на љетњи семинар, јер каже да се максимално трудила да је запамте као вриједног радника. Ми јој желимо ту позивницу и пуно среће и успјеха у даљем раду.