Вијести

Подешавање теме

Већина професора, који су изразили жељу достављања наставног градива путем сајта, има отворене налоге и могућност да то остваре. Тиме је прва фаза у овом послу завршена.

Слика 1.

Друга фаза је да уредимо тему сајта по својој жељи. Ја сам код свакога убацио неке текстове и слике како би се ви лакше орјентисали, али у суштини то је врло једноставно.

Када се логујете, прије отварања администраторског менија, поред назива сајта се налази дугме „Прилагоди„. (Слика1) Ово је команда којом отварамо мени за уређење теме. То се обично изводи само једном приликом израде сајта и када достигнемо жељене резултате нема потребе да се то више мијења.

Слика 2.

Послије активирања опције Прилагоди ваш екран би требао бити сличан екрану на слици 2.

Видјећете три понуде:

  1. Front Page Header Designs – по називу видимо да је ово опција за удешавање изгледа странице.
  2. Header – Уређујемо заглавље
  3. Front page content – садржај предње стране

 

Уколико отворите неку од ових понуда лако ћете препознати са којим дијелом изгледа ваше теме је у вези.

Ако сте кликнули на садржај странице, а мени се не појављује, кликните на плаву оловку у кругу која се налази на насловној страни као маркер неког од садржаја и тај мени ће се појавити. Ријеч је о неком багу, али није велики проблем.

Дање уређивање је препуштено вашој машти и креативности. Ако желите промијенити слику или видео у бекграунду (позадини), кликните испод слике за бекграунд на „Промијени“ и позовите ту нову слику. Свакако да је прије тога требате наћи на сајту и уснимити у ваш рачунар. Водите рачуна да је слика у jpg ili png формату.

Што се тиче подешавања типа језика, писања, читања, коментара итд. то вршимо преко администраторског менија и команде „Подешавање“ односно „Поставке“. (Слика 3.)

Слика 3.

И у овом случају имамо више опција, али најважнија подешавањ су опцији генералних. Ту подешавамо, језик, мејл на који желимо да нам долазе поруке са сајта, ограничења за приступ сајту (коментари исл.), формат за приказ времена, датума итд.

Можда је нешто од овога за вас ново, али и ако није, циљ ми је да вам покажем како можемо радити чланак директно на сајт и тако омогућити ученицима да усвајају градиво. Уколико имамо и неке готове материјале, као што је била табела за професоре у претходном чланку то можемо додати на било шта (слику, реченицу. ријеч или сл.). Ради се о линку који активирамо тако што маркирамо елемент за преузимање и из менија блока за унос чланак, кликнемо на икони „ланац“. Активираће се мени за креирање линка у који унесемо URL документа на који се линкујемо. ПРПОВЈЕРИТЕ .

Ријеч провјерите сам линковао на исти документ Образац за онлајн наставу.

Унос са Јутјуб-а је донекле искомпликован, јер у новије вријеме морамо користити код који се налази на видео прилогу под шером. Тај код се у чланак додаје на одређено мјесто тако што пређемо у поглед Текст. Испод сам унио и тај начин представљања садржаја..

Comment here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.