Ваннаставне активностиВаннаставне активностиВијестиУченици

Ана Марковић и Живан Лабус у ИС Петници

Истраживачка станица Петница, која се налази у влизини Ваљева, поново је отворила своја врата надареним и вриједним ученицима. Након што се смирила ситуација са вирусом корона ученици су поново добили прилику да се друже и прошире своја знања из одређених области.

Из наше школе у Петницу су отишли Ана Марковић, којој је ово други пут да у Петници похађа семинар лингвистике, и Живан Лабус, који је отишао први пут и слушао је семинар археологије.

У периоду од 8. 6. до 12. 6. 2021. године Ана Марковић је учествовала на Зимском семинару лингвистике. Због епидемиолошке ситуације велики број прошлогодишњих семинара није одржан, па тако и семинар лингвистике. Ове године је ситуација повољнија па су полазници опет имали прилику да посјете Петницу са циљем да наставе своја истраживања. Семинари су одржани са малим закашњењем па је Зимски семинар лингвистике био одржан тек почетком јуна и скраћен је у односу на прошлогодишњи због претходно поменутог кашњења.

Ана овај семинар описује као једно лијепо искуство али, такође, не пориче чињеницу да је било и напорно јер су вриједно радили на томе да обраде све теме које нису били у могућности да обраде прошле године. Истиче да су имали максималну подршку сарадника и руководилаца током читавог семинара што је знатно олакшало њихов боравак тамо. Такође, слушали су предавања професора са Универзитета у Новом Саду и Београду који су издвојили своје вријеме за полазнике жељне знања. Ана тренутно ради на теми за пројекат који јој је задан и нестрпљиво ишчекује љетни семинар који би по плану требало да буде одржан крајем августа ове године.

Живан Лабус у Петници је боравио од 13. 6. до 18. 6. 2021. г. на семинару археологије. Сви дани његовог боравка тамо били су прожети радом и дружењем. Готово сваки дан слушао је по неколико предавања на разне теме које се дотичу археологије. Предавачи су били стручни и веома су интересантно држали своја предавања. Првих неколико дана радио је на есеју чија је тема била „Дупљајска колица“, а након тога одржана је дебата на тему „Да ли проналаске треба чувати у Народном или локалним музејима?“. Учествовао је и у радионици у којој се упознао са ,,практичном страном“ археолигије. Али, у Петници није све само рад. Имали су један излет до Петничке пећине, као и много дружења у слободно вријеме. Све у свему, Живан каже да је Петница једно одлично искуство, гдје се може много тога научити и упознати нови, интересантни људи.

Ани и Живану желимо пуно успјеха у даљем раду и да Петницу посјете и у наредном периоду.

Comment here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.