Ваннаставне активностиВаннаставне активностиВијестиСекцијеУченици

Дан српског јединства, слободе и националне заставе

У мноштву значајних историјских датума нашег народа однедавно се обиљежава и 15. септембар, као успомена на дан када је српска војска 1918. године, заједно са савезничком, извршила епски јуриш и пробој Солунског фронта.

Републички педагошки завод препоручио је свим школама у РС да на одговарајући начин обиљеже овај датум поштујући епидемиолошке мјере. Наша школа то је урадила уз помоћ Младих историчара и Рецитаторске секције. Професор историје Ненад Џабић и његови историчари припремили су текст о значају пробоја Солунског фронта, а у холу школе пустили су филм „Голгота Србије“, који је приказиван помоћу платна и пројектора. Актив српског језика припремио је кратак текст о „Плавој гробници“, пјесми Милутина Бојића, јер она показује пјесников понос док пјева о страдалницима који су завршили у Јонском мору и поручује да се они не смију заборавити. Дана 15. 9. у току 2. часа историчари су прочитали припремљене текстове, а Милица Радовановић (IV3) рецитовала је пјесму „Плава гробница“ преко школског разгласа, тако да су сви ученици могли да чују неке старе и нове информације о овом периоду наше историје. Такође, у самом центру хола стајале су заставе Републике Србије и Републике Српске.

Пробој Солунског фронта био је од кључног значаја за окончање Првог свјетског рата, побједу Србије и њених савезника из Антанте. Велика дјела, као што је ово, долазе послије великог искушења и још већих жртава. Слобода је плаћена по нечувеној цијени јер је Србија у Великом рату изгубила готово трећину цјелокупног свог становништва. Такве губитке ниједна нација, велика или мала, није имала у оба свјетска рата. Без те жртве не би било могуће стварање Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца, тј. Југославије.

Comment here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.