Ваннаставне активностиВаннаставне активностиВијестиСавјет ученикаУспјеси ученикаУченици

Дан средњошколаца 2021. г.

Међународни дан средњошколаца обиљежавамо сваке године 17. новембра, а да ли знамо зашто се тај дан обиљежава? Године 1939. нацистичке власти зауставиле су демонстрације у Прагу које су у знак независности Чехословачке Републике покренули студенти Медицинског факултета Карловог универзитета. Током демонстрација један студент је устријељен и преминуо је 11. новембра. Дана 15. новембра његова погребна поворка, која се састојала од хиљада средњошколаца и студената, претворена је у антинацистичке демонстрације. Нацисти су на демонстрације одговорили затварањем свих установа високог образовања и пославши више од 1200 студената у концентрационе логоре. Дана 17. новембра девет студената и професора је стријељано. Због тога, овај дан обиљежава се као Међународни дан средњошколаца. Први Међународни дан средњошколаца обиљежен је 1941. године.

Ми смо ове године овај дан обиљежавали у сриједу и четвртак, 17. и 18. новембра. У сриједу је прво одржан ученички дефиле. Наши ученици су шетали кратком рутом од школе до градског парка и назад. Затим је услиједио квиз знања који је одржан у амфитеатру, а учествовала су слиједећа одјељења: I5 (Мејра Матињанин, Милана Рајак, Јована Мичија, Јелена Шијан), I3 (Горана Лукић, Јелена Милошевић, Борис Вукман, Борис Глувак), II3 (Игор Теодосић, Анастасија Вукман, Милица Јањић, Виктор Радуловић), II5 (Наташа Јаћимовић, Матеа Теофиловић, Марко Јеринић, Зоранка Стефановић), III5 (Михајло Плавшић, Тајана Гудаловић, Наталија Ђукић, Ана Марковић), IV1 (Владимир Тешановић, Вања Чивчић, Марко Попратин, Данијел Тргић), IV2 (Сузана Бардак, Даниел Васић, Сњежана Павичић, Дејана Савић), IV3 (Борис Џабић, Стефан Петровић, Илија Јовичић, Никола Шљука). За мјесто у финалу изборили су се IV3 и II5, гдје је побједу однио II5. Послије финала квиза, наш педагог, Ведран Пјанић, и професор историје, Ненад Џабић, такмичили су се у квизу опште културе. Педагог је побиједио резултатом 23:16. Побједници квиза добили су новчану награду, а учесници захвалнице. Сљедећег дана, одржано је такмичење у судокуу, а од 18 учесника најбоље се показао Илија Јовичић, ученик IV3 гимназије. Затим су одржане спортске игре у нашој спортској дворани. Ученици су били подијељени у екипе по генерацијама, а учесници су сљедећи: I година (Мејра Матињанин, Коста Глигић, Дејан Теодосић, Жељка Ристић), II година (Матео Радовановић, Дејан Трифуновић, Даница Теодосић, Вања Жарић), III година (Марко Пиваш, Зоран Ђилас, Жељана Максимовић, Ана Марковић) и IV година (Дејан Видић, Владимир Тешановић, Сања Ђекић, Јована Јаковљевић). Игре у којима су се ученици такмичили су: шут на го, слободно бацање, гађање мета рукометном лоптом и штафета. Након свих игара ученици I и IV године имали су исти број поена, а још једном игром за прво мјесто ипак се изборила IV година. Послије спортских игара наши професори Горан Гарачић, Борис Башић, Жељко Зубић и Ненад Џабић играли су баскет против ученика: Марка Димића III3, Стефана Бардака III3, Дејана Видића IV1 и Кристијана Ђаковића III5. Ученици су побиједили резултатом 22:20. За вријеме спортских игара испред дворане биле су изложене шаховске табле гдје су ученици могли да играју једни против других. На крају свих дешавања наш предсједник Савјета, Живан Лабус, додијелио је награде побједницима.

Захваљујемо се свима на учешћу и желимо да честитамо Међународни дан средњошколаца свим средњошколцима у име Савјета ученика!

Текст писала Ана Марковић, Новинарска секција

Comment here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.