Ваннаставне активностиВијестиСекцијеУченици

Дан матерњег језика

Дана 21. фебруара у свијету се обиљежава Дан матерњег језика. Народна библиотека Бранко Ћопић обиљежила је овај дан уз позив за учествовање основним и нашој средњој школи. Ми смо се одазвали позиву јер овакви видови сарадње његују се одувијек у нашој малој средини.

Наши ученици рецитатори, побједници школског такмичења, Горана Лукић и Милица Радовановић рецитовале су пјесме са којима ће се представити на регионалном такмичењу из рецитовања. Свестрани Живан Лабус, члан драмске секције, новинарске секције и предсједник Савјета ученика,  припремио је и прочитао рад о развоју српског језика, његовом значају, значају ћирилице као нашег националног писма, и упозорио је све присутне да користе наш језик увијек и правилно јер ћемо његовањем наше културе и традиције опстати као народ.

Дан матерњег језика обиљежава се да би се промовисала језичка култура и вишејезичност. Овај дан УНЕСКО је прогласио1999. године међународним даном у знак сјећања и одавања почасти пакистанским студентима који су стрељани на протестима 1952. године јер нису били задовољни положајем њиховог матерњег бенгалског језика у тадашњем Пакистану (Западни и Источни) када је урду проглашен јединим службеним језиком.

Comment here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.