Ваннаставне активностиВијестиСекцијеУченици

Свјетски дан борбе против сиде

Сида је полно преносива болест која представља последњи степен инфекције организма вирусом имунодефицијенције (ХИВ), а карактерише је прогресивно слабљење имунолошког система што појединце чини подложним широком спектру инфекција и тумора. Ова болест се развила 80-их година у Америци и проширила на остатак свијета. Тек 90-их година почиње да се шири свијест о самој болести, да се схвата опасност и траже лијекови,  и то након што је однијела животе многих, углавном младих, људи. 

Пошто је 1. децембар Свјетски дан борбе против сиде Омладина Црвеног крст припремила је предавање о овој болести, о разликовању заражености ХИВ вирусом и саме сиде, као формиране болести, као и о заштити од ње. Пошто је ово болест која се преноси сексуалним путем (може се пренијети и трансфузијом заражене крви и преко заражене мајке на дијете у току порода или дојења), предсједница Омладине Црвеног крста, Ања Цвијић, присутне ученике је упозорила о ширењу болести и који су најбољи начини да се од ње заштите.

Дан борбе против сиде обиљежава се од 1988. године. Тог дана се исказује подршка за људе који су ХИВ позитивни и чланове њихових породица. Заштитни знак ове борбе је црвне тракица коју можемо да закачимо на нашу одјећу у знак подршке за све обољеле.

Comment here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.