Ваннаставне активностиВијести

Предавање о важности вакцинације против ХПВ-а

Хуманитарна организација Генесис пројект из Бање Луке и Институт за јавно здравство РС уз одобрење Министарства прсвјете РС реализовало је пројекат „Кампања за вакцинацију против хуманог папилома вируса (ХПВ)“. Циљ овог пројекта је заштита млађе популације од малигних обољења. Предавање о овој теми одржано је 19. септембра у хотелу Парк у Добоју, на које су били позвани, осим здравствених радника, и просвјетни радници.  Предавање су одржали др Ђуро Купрешак, специјалиста гинекологије и акушерства из Добоја, и др Јeла Аћимовић, специјалиста епидемиологије из Института за јавно здравство РС.

Предавачи су истакли колико је битна заштита и превенција од малигних обољења, а вакцина у младој доби је од посебног значаја. Заштита и вакцинација се спроводи на оба пола јер су сви потенцијални преносници ХПВ-а. У овом тренутку вакцинација је бесплатна за три генерације (од 11 до 14 година) док остали могу да буду вакцинисани уз плаћање. Ускоро ће бити урађен видео-снимак те ће тако сви бити у могућности да послушају предавање и едукују се на ову тему.
Испред наше школе ишле су професорице Сања Јаћимовић, Медина Ђурђевић и Наташа Плавшић, које су се побринуле да све информације дођу до оних којима су оне битне.

Comment here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.