Ваннаставне активностиВијести

Дан ослобођења Брода

У петак, 6. октобра, у нашем амфитеатру одржан је историјски час о ослобођењу Брода. Професор Џабић је најприје ученицима пустио кратак прилог о ослобођењу, гдје су имали прилику чути ријечи генерала Војске Републике Српске, Славка Лисице.

Професор Џабић је своје предавање сажео кроз причу из перспективе једног чертнаестогодишњака чије је мирно одрастање прекинуто ужасаним чином рата. Причао је и о масовном злочину у Сијековцу, који је наговијестио почетак пакла кроз који су сви морали пролазити у наредном периоду, док западне силе нису радиле ништа поводом тога, сем још већу катастрофу.
Када је почело само ослобођење, једини извори информација цивилима био је Живко Савковић. Људи су тада само у њему видјели тек нешто мало оптимизма и наде да ће се моћи вратити својим домовима. Сам Живко је и потврдио информацију да је Брод поново слободан.

Сви злочини који су се дешавали на територији наше општине заувијек остају једна велика рана и бол који ћемо заувијек осјећати те је професор настојао бар приближно допријети до ученика поруком да треба учити на туђим примјерима, те доприносити да до тога никада више не дође. Нагласио је да се никада не треба одрицати дома и отаџбине зарад неких материјалних ствари које данас нашим тинејџерима често одвлаче пажњу.

Ово је једна у низу манифестација поводом Октобарских свечаности које се обиљежавају у нашем граду ових дана.

Текст написала Миа Милошевић, Новинарска секција

Comment here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.