ВијестиУченици

Гимназијалци у посјети Дому здравља

Ова седмица у нашој школи је у знаку разних пројеката, презентација, изложби, приредби… Поред тога, планиране су и посјете разним установама у нашој општини. Неке су реализоване јуче (14. 11), а неке ће бити у остатку седмице.

У Рајфахзен банку ишла су два разреда из економске струке, трећи разред гимназије ишао је у ЈП Радио Брод, а четврти разред гимназије у Дом здравља.

Ученици IV3 (гимназија) у пратњи професорице хемије Биљане Зечевић посјетили су Дом здравља, тачније њихову лабораторију. Ученици су имали прилику да сазнају нешто више о анализи крви, поступак добијања крви па и сам начин вађења крви из вене. Примјер је показан на ученици Наташи Јаћимовић, која је била најхрабрија па се добровољно јавила. Епрувета са њеном крвљу је стављена у специјалну машину која је у року од једне минуте избацила мали папирић, који подсјећа на рачун из трговине, са свим подацима о крви. Ученици су касније заједно са лаборантом учитавали број леукоцита, еритроцита као и хемоглобина у крви. Након тога прешли су у другу просторију гдје су се налазиле епрувете са урином и микроскоп уз помоћ којег су анализирали неколико узорака урина. Директан сусрет са леукоцитима и разним бактеријама је приближио ученицима слику медицине данас. Обилазак је завршен питањима наших радозналих ученика што значи да је ова кратка посјета Дому здравља оставила добар утисак на њих.

Текст написала Душанка Станојевић – Новинарска секција

Comment here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.