III2 Бисквитне масе; Припрема крема

Љиљана Мартић

III2 Бисквитне масе; Припрема крема

4 Maja, 2020 Uncategorized 0

БИСКВИТНЕ МАСЕ

Бисквит је растресито шупљикаво пециво које најчешће користимо за припреми разних торти, колача, ролата, мињона итд. Може да буде обично, са додацима и тешко. Обична бисквитна смјеса се припрема од брашна, јаја и шећера.

Бисквитну смјесу са додацима добијамо када обичној бисквитној смјеси додајемо веће количине мљевених бадема, љешњака, ораха и какаа. Ако се ту дода још и маслац добијамо тешку бисквитну смјесу.

За побољшање укуса бисквитних смјеса користи се ванилија, лимунова корица, а боја и укус се побољшавају додатком кафе, какаа, чоколаде, мљевених бадема, љешњака итд.

Обична  бисквитна смјеса

Потребне намирнице: 6 јаја, 120г шећера, 150г брашна

Припрема – раздвојити жумањке од бјелањака. Један дио шећера додати у бјелањке, а један у жумањке, па одвојено мутити бјелањке, а одвојено жумањке. Када су жумањци довољно излупани, додамо брашно, све измијешамо, па додамо и бјелањке, и све заједно измијешамо. Када је све састављено, плех подмазати уљем, па га посути брашном, па у њега истреси припремљену масу за бисквит и све пећи у умјерено загријаној рерни.

ПРИПРЕМА КРЕМА – Креме служе за филовање различитих торти и колача. Могу се припремати на различите начине, а ми ћемо објаснити припрему неких од њих.

Енглеска крема

Потребне намирнице (за 7 – 8 дл): 5 дл млијека, 5 жумањака, 125г шећера, екстракт ванилије (на сваких 1 дл млијека иде 1 жумањак и 10 – 20г шећера)

Припрема – ставити млијеко и ванилију да прокључају. Жумањке и шећер мутити и здјели док мјешавина не запјени. Полако уливати вруће млијеко стално мијешајући. Све претрести у чисту посуду, па мијешати на лаганој температури жицом, водећи рачуна да крема на прокључа. Крема је готова кад почне да се одваја од зидова посуде. Оставити да се охлади.

Ганош крема

Потребне намирнице (за 1кг креме): 2 – 3дл млијека, 1дл павлаке, 750г чоколаде

Припрема – ставити млијеко да прокува, додати му павлаку, добро промјешати и не дозволити да прокува. Уситњену чоколаду прелити млијеком и склонути све са ватре, промјешати и оставити да се охлади. Смјесу загријати на 35 степени и енергично је мјешати жицом док не постане свјетлија. Крема ганош треба да буде мека. Њоме се пуне колачи и украшавају посластице.

Задатак:

Сваки ученик написмено треба да одговори на следећа питања:

  1. Које врсте бисквитних смјеса разликујемо?
  2. Објасни припрему обичног бисквита
  3. Како се припрема ганош крема?

Одговоре писати у свеску за куварство. ВОДИТИ РАЧУНА О УРЕДНОСТИ ПРИЛИКОМ ПИСАЊА!

Термин реализације: до петка 08.05.2020. до 12.00h

Одговоре на постављена питања слати на маил адресу ljiljanabalesevic@yahoo.com или на messenger.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *