III2 Средства за декорисање и украшавање посластица – марципан

Љиљана Мартић

III2 Средства за декорисање и украшавање посластица – марципан

11 Maja, 2020 Uncategorized 0

Марципан је смјеса која се користи за декорисање посластица, торти, колача, за надјев, за украсе, за пењење пралина и бомбона итд. Најчешће се производи у посебним погонима, али га посластичари често производе и сами. Постоји неколико различитих врста марципан смјесе.

Основне намирнице за производњу марципана су бадеми и шећер који се додају у различитим размјерама. Цијена и квалитет марципан смјесе зависи од количине бадема. Квалитет марципана зависи и од количине шећера и технике рада. Што је мање шећера у смјеси, марципан је квалитетнији, бољег је укуса и дуже осаје свијеж. Сластичарски марципан садржи 65% бадема и 35% шећера.

Припрема марципана – бадеме потопимо у врућу воду, а затим их ољуштима. Ољуштене бадемо оставимо неколико сати у хладној води да добију лијеп сјај. Шећер кувамо на температури од 115 степени, па цијеле или изрезане бадеме промјешамо са куваним шећером. Смијесу излијемо на мермерну плочу у танком слоју. Прије него се смјеса стврдне, обрадимо је да постане растегљива. Кад се смјеса охлади самељемо је и сјединимо.

Да бисмо избјегли сиву боју марципана, може му се додавато проијан шећер у праху у размјери 1:1. да би смјеса остала еластична умјесто шећера може се додати и 3,5% бомбонског сирупае се додати и 3,5% бомбонског сирупа. Марципан можемо ароматизовати и бојити разним прехрамбеним бојама.

Марципан

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *