III4 Јагњећи шашлик; Шиш кебаб; Руски шашлик; Кавкаски шашлик

Љиљана Мартић

III4 Јагњећи шашлик; Шиш кебаб; Руски шашлик; Кавкаски шашлик

11 Maja, 2020 Uncategorized 0

ЈАГЊЕЋИ ШАШЉИК (ражњић)

Потребне намирнице (за 10 особа): 2кг јагњећег меса, 10г соли, 10г бибера, 600г црвеног лука; за термичку обраду: 150г уља, за подлогу: 600г риже; за прилог: 300г помфрита, 300г грашка; за маринирање: 1 веза мирођије, 1 веза першуна, 100г црвеног лука, 100г уља, 100г лимуна

За припрему јагњећег шашљика користи се месо бута (шол, велика и мала ружа, фрикандо). Са бута се прво одвоји карлична кост, а затим кољеница. Потом се врло пажљиво одвоји бутна кост, како би дијелови бута остали као једна цјелина. Месо бута положити на даску, па га сјећи дужином мишићних влакана у виду четвртастих филеа, пречника око 4 цм. Тако припремљене филее затим сјећи попречно у односу на мишићна влакна, на четвртасте листове, парчад ширине око 2цм.  Једну порцију овако исјеченог меса чини око 9 парчади меса око 180 – 200г. Месо излупати са обе стране, па излупано месо лаганим притискањем између прстију обликовати тако да пречник буде око 4 – 5цм, а дебљина 1,5 – 2 цм.

Да би се побољшао укус меса, месо се треба маринирати. Посуду попрскати уљем, па на дно посуде сложити ред припремљеног меса. Преко меса нанијети ситно исјечену мирођију, першун и црвени лук, па све попрскати уљем и луминовим соком. Поступак понављати док има меса. Посуду са маринираним месом оставити да одстоји у фрижидеру око 2 сата, тј.све до припреме шашљика. Непосредно пред припрему ражњића, месо посолити и побиберити.

Црвени лук средње величине огулити и исјећи на колутове дебљине 1цм или на листове. За једну особу потребно је око 6  једнаких колутова црвеног лука или 6 – 12 листова. Припремити остале намирнице.

На металну или дрвени жицу за ражњић наизмјенично низати комаде меса и лука, завршавајући са месом. У посуду за пржење сипати уље, тако да буде дубља масноћа, па кад се уље загрије, слагати у посуду шашљике. Шашљик пржити на умјерено загријаном уљу. Током пржења треба га повремено окретати, како би се намирнице са свих страна подједнако пржиле.

Шашљик се може сервирати за једну или за више особа.  На дно сервирати подлогу од динстане риже у облику правоугаоника, па преко ставити припремљен шашљик и прелити га масноћом у којој се пржио. На слободан дио тањира севирати помфит, помпај, грашак или неко друго кувано и на маслацу сотирано вариво.

ШИШ КЕБАБ

Потребне намирнице (за 10 особа): 2кг јагњећег меса, 10г соли, 10г бибера, 800г црвеног лука; 300г парадајза, 300г паприке; за термичку обраду: 150г уља, за подлогу: 800г риже; за прилог: 300г помфрита; за маринирање: 1 веза мирођије, 1 веза першуна, 100г црвеног лука, 100г уља, 100г лимуна

Јагњеће месо и црвени лук се припремају као и за јагњећи шашљик. Низају се на ражњић, и термичка обрада је иста као у претходном случају. Уз ражњић код шиш  кебаба се пече и паприка коју смо опрали, очистили и уздуж пресјекли на пола. Паприка се прво пржи на пресјеченој страни, а кад је унутрашња страна довољно печена, окреће се на другу страну. Након окретања, паприка се соли. Парадајз пресјећи на пола, па и њега пропржити, и то прво пржимо пресејечену страну парадајза.

Приликом сервирања, на тањир се ставља подлога од риже, преко подлоге шиш кебаб, а преко кебаба ставља се половина прженог парадајза и пржена паприка. Поред шиш кебаба служити помфрит.

РУСКИ ШАШЉИК

Потребне намирнице (за 10 особа): 1,8кг јагњећег меса, 10г соли, 10г бибера, 700г црвеног лука; 600г сланине; за термичку обраду: 150г уља, за подлогу: 800г риже; за прилог: 300г помфрита; 300г грашка; за маринирање: 1 веза мирођије, 1 веза першуна, 100г црвеног лука, 100г уља, 100г лимуна

Поступак припреме руског шашљика биће исти као и припрема јагњећег шашљика, с тим што се овдје на ражњић поред јагњећег меса и лука ниже и шнита сланине.

Термичка обрада и сервирање биће исти као и код јагњећег шашљика.

КАВКАСКИ ШАШЉИК

Потребне намирнице (за 10 особа): 1,8кг јагњећег меса, 10г соли, 10г бибера, 600г црвеног лука; 600г патлиџана; за термичку обраду: 150г уља, за подлогу: 800г риже; за прилог: 300г помфрита; 300г грашка; за маринирање: 1 веза мирођије, 1 веза першуна, 100г црвеног лука, 100г уља, 100г лимуна

Поступак припреме кавкасног шашљика биће исти као и припрема јагњећег шашљика, с тим што се овдје поред јагњећег меса и лука, ниже и колут патлиџана дебљине 1 цм. Ако се колутови патлиџана горки, прије се требају усолити, мало оставити да одстоје, опрати, па тек онда користити.

Задатак:

Сваки ученик треба да написмено одговори на следећа питања:

  1. Који дио меса користимо за припрему шашљика?
  2. Како се сијече месо за припрему шашљика?
  3. Колико меса се сервира у порцији за 1 особу?
  4. Кaко се маринира месо за шашљик?
  5. У чему је разлика између јагњећег шашљика, руског шашљика и кавкаског шашљика?

Термин реализације: до петка 15.05.2020. до 12.00h

Одговоре на постављена питања слати на маил адресу ljiljanabalesevic@yahoo.com или на messenger.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *