III4 Телећа јетра – натур и похована

Љиљана Мартић

III4 Телећа јетра – натур и похована

18 Maja, 2020 Uncategorized 0

Када је у питању телеће месо, посебно су цијењене телеће изнутрице. У исхрани се често користе: јетра, моzак, шкембићи, бризле, срце, бубрези. Од свих наведених врста изнутрица посебно је цијењена телећа јетра. Богат је извор витамина, минерала, жељеза и има велики значај за здравље човјека.

ПРИПРЕМА ТЕЛЕЋЕ НАТУР ЈЕТРЕ

Потребне намирнице: телећа јетра, брашно, со, бибер, уље, прилог

Припрема – телећу јетру очистити од опни и жилица, па исјећи на шните, дебљине око 1цм. Јетру ставити у брашно с једне стране. У тави загријати уље, па ставити јетру и то с оне стране која је уваљана у брашно. Када јетра с једне стране мало порумени, окренути је да порумени и са друге стране. Јетра се пржи  на добро загријаној масноћи и нагло, да не отврдне. За вријеме пржења не смије се бости виљушком. Јетра се не пржи до краја, већ треба да остане полукрвава – инглиш. Јетра се соли тек када је пржена. У порцији за једну особу служи се 200г јетре и 200г прилога.

Може се служити уз различите прилоге (од кромпира, риже, сотираног поврћа итд.). Пржена јетра се одмах након пржења мора служити и конзумирати, јер ако стоји отврдне и онда је неупотребљива.

ПОХОВАНА ТЕЛЕЋА ЈЕТРА

Телећа јетра се осим на натур начин може и поховати на паришки или на бечки начин. Ми ћемо припрему поховане јетре објаснити на примјеру телеће јетре на бечки начин.

Потребне намирнице: телећа јетра, брашно, јаја, презле, уље, со, бибер прилог

Припрема – телећу јетру исјећи на шните, дебљине нешто мање од 1цм. Јетру посолити, па уваљати у брашно, јаја и презле. Пржити у добро загријаној дубокој масноћи oko 3 минуте. Кад је јетра пржена извадити је на папирну марамицу да упије масноћу, па сервирати уз  прилог. Поховану јетру сервирати одмах након припреме, јер стајањем губи на квалитету.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *