III4 Шкембићи на роштиљу; Поховани телећи мозак; Пржено телеће срце на роштиљу

Љиљана Мартић

III4 Шкембићи на роштиљу; Поховани телећи мозак; Пржено телеће срце на роштиљу

25 Maja, 2020 Uncategorized 0

ШКЕМБИЋИ НА РОШТИЉУ

Шкембићи су изнутрица која се користи у исхрани. Дио су телећег или говеђег желудца који се прије употребе мора добро очистити и опрати, како бисмо се ријешили непријатног мириса. Сијеку се на траке и остављају пар сати у хладној води. Од њих се могу припремати различита готова јела, као и јела по наруџби. Представљају једно од јела које људи или воле или не воле, средине нема.

Потребне намирнице: очишћени шкембићи, корјенасто поврће, со, црвени лук, бијели лук, бибер, ловоров лист, уље

Припрема – очишћене шкембиће бланширати, добро опрати и кувати са зачинима, црвеним луком и корјенастим поврћем. За овај начин припремања узимају се шкембићи који имају масног ткива. Кување шкембића траје најмање 3 сата. Али се зато шкембићи могу скувати и ставити у замрзивач, па послије користити за припрему јела по наруџби.

Куване шкембиће оциједити од воде и исјећи на крупније комаде. У здјелу насути хладно уље, додати бибер, сјецкани бијели лук и со. Замијешати и у ову маринаду ставити исјечене комаде  шкембића, тако да огрезну у уљу. Држати их неко вријеме у уљу, односно маринади, и онда послагати на загријан рoштиљ, који је претходно намазан сланином. За вријеме пржења окренути да и са друге стране порумени. Сервирати уз ситно исјечен црвени лук и помфрит

ПОХОВАНИ ТЕЛЕЋИ МОЗАК

Потребне намирнице: неочишћени телећи мозак, корјенасто поврће, црвени лук, со, бибер, ловоров лист, сирће, уље, јаја, брашно, презле, тартар сос

Припрема – телећи мозак у цијелом комаду ставити у врелу воду и скинути му опну. У шерпи припремити маринаду која се састоји од воде, соли, корјенастог поврћа, бибера у зрну, ловоровог листа и сирћета. Маринаду прокувати, па унутра ставити комаде мозга. Кад маринада са мозгом прокува, скинути је са шпорета, а мозак испрати хладном водом да се одстрани киселина. Сврха бланширања мозга је да се мозак стврдне и да се лакше обликује.

Посушени мозак исјећи на шните, па га посолити, уваљати у брашно, умочити у размућена јаја, уваљати у презлу и пржити у дубљој загријаној масноћи. Када са свих страна порумене извадити и оциједити од масноће, па сервирати уз тартар сос или уз неки други сос од мајонезе. Мозак се може поховати и на паришки начин или се припремати у пивском тијесту (орли маса). За једну особу потребно је нешто мање од 200г мозга.

ПРЖЕНО ТЕЛЕЋЕ СРЦЕ НА РОШТИЉУ

Телеће срце на роштиљу припрема се на сличан начин као и телећа јетра на роштиљу.  За спремање се узме око 1кг телећег срца за 5 порција. Срце се сијече попријеко на шните дебљине око 1цм, посоли се и посаже на замашћен роштиљ. За разлику од јетре, срце се пржи до краја, тј. не остаје инглиш.

За припрему јела по наруџби од изнутрица, могу се користити и изнутрице од других врста животиња: пилеће, свињске, гушчије, јунеће, јагњеће и друге врсте изнутрица. Поступак припреме биће сличан као и припрема телећих изнутрица.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *