III4 Припрема месне масе за ћевапе; Ћевапи; Пљескавица; Гурманска пљескавица

Љиљана Мартић

III4 Припрема месне масе за ћевапе; Ћевапи; Пљескавица; Гурманска пљескавица

1 Juna, 2020 Uncategorized 0

ПРИПРЕМА МЕСНЕ МАСЕ ЗА ЋЕВАПЕ

Потребне намирнице (за 10 особа): 500г јунећег меса без кости, 500г свињског меса без кости, 20г соли

Припрема – за припрему користимо следеће дијелове јунећег и свињског меса: врат, плећка, потплећка, подлактица, кољеница. Користи се месо без кости. Месо се очисти од опни, жилица и масног ткива, па се исјече на комаде погодне за мљевење.  Исјечено месо посолити и оставити неколико сати да одлежи како би се со растворила.

Месо самљети на крупној шајбни (решетки), истиснути му ваздух, прекрити га фолијом и осавити да одлежи 10 сати на хладном мјесту.

После одлежавања месну масу поново самљети на ситној шајбни (решетки) и то два пута. Месо потом ставити у одговарајућу посуду и оставити да одлежи у фрижидеру на +4 степена 24 сата.

Од овако припремљене месне масе могу се припремати различита јела са роштиља: ћевапи, пљескавице, гурманска пљескавица, лесковачки ћевапи, ћуфте итд.

ЋЕВАПИ

Потребне намирнице: 2кг месне масе, 1 кг црвеног лука

Припрема – месну масу за ћевапе ставимо у машину за обликовање ћевапа (лијевак за шприцање ћевапа). Помоћу њега обликујемо ћевапе ваљкастог облика, дужине 8цм (за 1 особу служи се 10 комада – 200г). Обликоване ћевапе пећи на роштиљу са свих страна. Печење траје 8 – 10 минута.

Најчешће се сервирају уз лепињу и ситно исјечен црвени лук. Као прилог уз ћевапе често се служи помфрит. Ако се уз ћевапе служи кајмак, онда се служи 100г кајмака у порцији за 1 особу.

Код нас су посебно популарни и цијењени бањалучки, сарајевски и травнички ћевапи. Исто тако посебно су цијењени и лесковачки ћевапи који су дупле величине, дужине су 15цм и у порцији се служи 5 комада ћевапа за 1 особу.

ПЉЕСКАВИЦА

Пљескавица се припрема од месне масе за ћевапе. У ту масу се може додавати и ситно исјечен црвени лук. Пљескавице требају бити округлог облика, пречника 15 цм и дебљине 2 цм.

Обликоване пљескавице пећи на роштиљу са обе стране док не постану златножуте боје. Може се сервирати уз кајмак.

ГУРМАНСКА ПЉЕСКАВИЦА

У месну масу за ћевапе додаје се качкаваљ и сува сланина исјечена на коцкице, ситно исјечен лук и љута папричица. Масу добро саставити, па од ове масе обликовати округлу пљескавицу (за 1 особу 250г) пречника 15 цм, дебљине 2 – 2,5цм, а након тога пржити је на роштиљу са обе стране.

Од месне масе за гурманску пљескавицу се може правити у гурмански ђеврек – пљескавица са отвором у средини. У средину ђеврека се ставља кугла кајмака (50г за 1 особу).

Задатак:

Сваки ученик треба да написмено одговори на следећа питања:

  1. Како се припрема месна маса за ћевапе?
  2. Наброј врсте жебапа које познајеш
  3. У чему је разлика између бањалучких и сарајевских ћевапа?
  4. Колико ћевапа се служи у порцији за 1 особу?
  5. Како се припрема гурманска пљескавица?

Термин реализације: до петка 05.06.2020. до 12.00h

Одговоре на постављена питања слати на маил адресу ljiljanabalesevic@yahoo.com или на messenger.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *